Laboratoř environmentální chemie a enzymologie
Laboratoř environmentální chemie a enzymologie se zaměřuje na využití různých druhů mikroorganismů basidiomycetních hub, plísní, bakterií a kvasinek a jejich sekundárních metabolitů v oblasti ochrany životního prostředí.
Součástí laboratoře je Sbírka kultur basidiomycetních hub, které jsou studovány jako nové zdroje sekundárních metabolitů vyznačující se různými aktivitami (antimikrobiální, antifungicidní, antioxidační apod.) s potenciálním využitím ve farmaceutickém průmyslu jako nové zdroje přírodních látek s biologickou aktivitou. Cílem výzkumu je poskytnout účinnou alternativu ve formě ekologicky bezpečných látek a tím snížit zátěž na životní prostředí. Další část výzkumu je zaměřena na studium produkce a imobilizace biotechnologicky významných enzymů, jejichž aplikační potenciál je testován v bioreaktoru na reálných vzorcích například vod kontaminovanými rezidui léčiv či syntetickými barvivy apod.
Další oblastí zájmu je charakterizace a studium mikroorganismů v reálných podmínkách jako je lesní či zemědělská půda, kompost, gastroodpad, odpadní vody nebo sediment s ohledem na možnost jejich využití například při bioremediaci, biodegradaci, zlepšování kvality půdy nebo její regeneraci.
Naše výzkumná skupina se také zabývá studiem procesu kompostování a zpracování gastroodpadu či potravinového odpadu, provádíme rozbory těchto biologických materiálů pomocí platných norem, přičemž rozsah analýz závisí na původu a plánovaném využití kompostu a bioodpadu. V laboratoři máme k dispozici několik typů kompostérů (elektrické, otočné) různých velikostí a destruktor. Dále také kontrolujeme kvalitu rozkladu a proces hygienizace kompostu za využití molekulárně biologických metod (sekvenování) či stanovujeme enzymatické aktivity.
Ing. Martina Vršanská, Ph.D.
Vedoucí laboratoře environmentální chemie a enzymologie
Akademická pracovnice – odborná asistentka
Telefon: +420 734 252 656
Adresa pracoviště: ÚCB AF, třída Generála Píky 1999/5, 61300 Brno – Budova K
Označení kanceláře: BA02N3018
E-mail: martina.vrsanskav@mendelu.
Researcher ID: H-3060-2018
ORCID: 0000-0002-4689-1561
Členové týmu
- Mgr. Stanislava Voběrková, Ph.D.
- Ing. Martina Vršanská, Ph.D.
- Ing. Nikola Schlosserová
- Ing. Ester Kovaříková
- Mgr. Eva Jansová, Ph.D.
Vypsaná témata disertačních prací
- Volné téma – v případě zájmu kontaktujte vedoucího výzkumné skupiny
Témata závěrečných prací
-
Ověření účinku přírodních antimikrobiálních látek pro inhibici růstu patogenních mikroorganismů
-
Studium problematiky kompostování gastroodpadu metodami molekulární biologie
-
Imobilizace ligninolytických enzymů produkovaných basidiomycetními houbami
Ukončení studenti
Bakalářské práce
- Oleksandra Ovchynnikova Studium produkce lakázy vybranými druhy hub (2017)
- Adéla Švoncová Antibakteriální účinky propolisu (2018)
- Martin Řiháček Using of modern molecular methods for isolation and identification of ligninolytic enzymes (2018)
- Andrea Blahutová Degradace syntetických barviv pomocí Phanerochaete chrysosporium (2018)
- Ester Badinová Využití ligninolytických enzymů v degradaci polutantů (2018)
- Žaneta Nedvědická Využití hub bílé hniloby při bioremediaci polutantů (2019)
- Polina Nadtochaeva Využití ligninolytických enzymů v potravinářství (2019)
- Petra Šťavíková: Monitorování mikrobiologické nezávadnosti gastroodpadu v průběhu jeho zpracování (2022)
- Sofiia Lymarenko: Využití enzymu tyrozinázy v potravinářství (2021)
- Kristýna Pirochtová: Monitorování fyzikálně – chemických parametrů gastroodpadu v průběhu jeho zpracování (2022)
- Mariia Balycheva: Vliv inokulace Trametes versicolor a Bacillus subtilis na účinnost kompostování gastroodpadu (2021)
- Jaroslava Bednářová: Stanovení ergosterolu v potravinách (2022)
- Tereza Bečicová: Stanovení streptomycinu ve vzorcích medu (2022)
- Eliška Kopuncová: Stanovení tetracyklinů v mléce (2022)
- Petra Krejčiříková: Použití dřevokazných hub na biosorpci niklu a kadmia (2022)
- Markéta Mlčáková: Skríning a identifikace ligninolytických enzymů basidiomycetních hub izolovaných z českých lesů (2020)
- Vendula Jemelíková: Studium produkce lakázy vsádkovou a kontinuální kultivací (2021)
- Lucie Komárková Studium změn antimikrobiální aktivity houby Ganoderma adspersum pomocí kultivační strategie OSMAC (2023)
- Lucie Malinová Navržení vhodného bakteriálního inokula pro podporu procesu kompostování gastroodpadu (2023)
- Paulína Bírošíková Biodegradace azobarviv působením hub bílé hniloby (2023)
- Lenka Tomková Sledování výskytu patogenních mikroorganismů v potravinovém odpadu po přídavku různých aditiv (2023)
Diplomové práce
- Nikola Schlosserová Imobilizácia lignolytických enzýmov (2019)
- Bc. Andrea Blahutová: CLEA imobilizace enzymů z hub bílé a hnědé hniloby (2020)
- Polina Nadtochaeva: Detekce bisfenolu A jako endokrinního disruptoru živočišných organismů (2020)
- Bc. Tereza Dufková: Stanovení kvalitativních parametrů u různých vzorků medu (2021)
- Ing. Sofiia Lymarenko Stanovení aktivity průmyslově významných enzymů produkovaných mikroorganismy izolovanými z potravinového odpadu (2023)
Vedené práce
- Ivana Palkechová (bakalářská práce, rok ukončení 2024): Vliv enkapsulace kmene Bacillus licheniformis na účinnost kompostování potravinového odpadu
- Denisa Stloukalová (bakalářská práce, rok ukončení 2024): Enkapsulace vybraných druhů kvasinek produkujících lipázy
- Vendula Nekvasilová (bakalářská práce, rok ukončení 2024): Ověření účinku přírodních antimikrobiálních látek pro inhibici růstu patogenních mikroorganismů
- Vendulka Pauzarová (bakalářská práce, rok ukončení 2024): Imobilizace ligninolytických enzymů produkovaných basidiomycetními houbami
- Veronika Vaníčková (bakalářská práce, rok ukončení 2024): Ověření kávové sedliny jako antimikrobiální látky pro inhibici růstu patogenních mikroorganismů
- Bc. Petra Šťavíková (diplomová práce, rok ukončení 2024): Sledování parametrů zrání mladého bílého vína
- Bc. Michaela Dobešová (diplomová práce, rok ukončení 2024): Ověření kávové sedliny jako potenciálního substrátu pro bakterie použitelné při bioremediaci
- Ing. Ester Kovaříková (disertační práce, rok ukončení 2024): Studium problematiky kompostování gastroodpadu metodami molekulární biologie
Spolupracujeme
- Technická univerzita v Liberci
- Chemický ústav SAV, Slovenská akadémia vied, Slovenská republika
- Centre of Biological Engineering, University of Minho, Portugalsko
- University of West Hungary, Maďarsko
- Rakousko, Vídeňská univerzita, Ústav environmentálních geověd
- Bereich Holzchemie und Biotechnologie , Team Holzchemie, Kompetenzzentrum Holz GmbH , Linz, Rakousko
Publikace
2022
Valorization of brewer's spent grain using biological treatments and its application in feeds for European seabass (Dicentrarchus labrax) Journal Article
In: Frontiers in Bioengineering and Biotechnology, vol. 10, 2022, ISSN: 2296-4185 .
In: Environmental Technology & Innovation, vol. 26, 2022, ISBN: 2352-1864.
2021
In: Forests, vol. 12, iss. 9, 2021.
In vitro antioxidant and antibacterial activities with polyphenolic profiling of wild cherry, the European larch and sweet chestnut tree bark Journal Article
In: European Food Research and Technology, 2021, ISSN: 2355-2370.
2020
Food waste composting - Is it really so simple as stated in scientific literature? - A case study Journal Article
In: Sci Total Environ, vol. 723, pp. 138202, 2020, ISSN: 1879-1026.
Food waste composting - Is it really so simple as stated in scientific literature? - A case study Journal Article
In: Sci Total Environ, vol. 723, pp. 138202, 2020, ISSN: 1879-1026.
Composting versus mechanical-biological treatment: Does it really make a difference in the final product parameters and maturity Journal Article
In: Waste Manag, vol. 106, pp. 173–183, 2020, ISSN: 1879-2456.
Soil protein as a potential antimicrobial agent against methicillin -resistant Staphylococcus aureus Journal Article
In: Environ Res, vol. 188, pp. 109320, 2020, ISSN: 1096-0953.
2019
Use of soil enzyme activities to assess the recovery of soil functions in abandoned coppice forest systems Journal Article
In: Sci Total Environ, vol. 694, pp. 133692, 2019, ISSN: 1879-1026.
2018
Immobilization of ligninolytic enzymes from white-rot fungi in cross-linked aggregates Journal Article
In: Chemosphere, vol. 202, pp. 694–707, 2018, ISSN: 1879-1298.
2017
Enzyme Production During Composting of Aliphatic–Aromatic Copolyesters in Organic Wastes Journal Article
In: Environmental Engineering Science, vol. 34, iss. 3, 2017.
Effect of inoculation with white-rot fungi and fungal consortium on the composting efficiency of municipal solid waste Journal Article
In: Waste Manag, vol. 61, pp. 157–164, 2017, ISSN: 1879-2456.
Enzyme Production During Composting of Aliphatic–Aromatic Copolyesters in Organic Wastes Journal Article
In: Environmental Engineering Science, vol. 34, no. 3, 2017.
In: Int J Environ Res Public Health, vol. 15, no. 1, 2017, ISSN: 1660-4601.
2016
Induction of Laccase, Lignin Peroxidase and Manganese Peroxidase Activities in White-Rot Fungi Using Copper Complexes Journal Article
In: Molecules, vol. 21, no. 11, 2016, ISSN: 1420-3049.
In: Folia Microbiol (Praha), vol. 61, no. 2, pp. 91–100, 2016, ISSN: 1874-9356.