• Domů > CRISPR – Evoluce v našich rukách

CRISPR – Evoluce v našich rukách

„Dobré odpoledne milé dámy a milí pánové, dovolte mi Vás na pár minut dnes provést světem fantastické vědy…“ Přesně takhle začíná svůj proslov na TEDxPrague vedoucí našeho Ústavu Vojtěch Adam. Představuje zde technologii CRISPR a odhaluje nám šokující pravdu ohledně modifikací DNA. Lze evoluci změnit v revoluci? A co třeba rovnou v průmyslovou revoluci? Možná se zeptáte, kdy taková revoluce pravděpodobně nastane? Nenastane, již nastala!

Píše se rok 2012 a dvě skupiny vedené skvělými vědkyněmi, Jennifer Doudna a Emmanuelle Charpentier, společně znovuobjevují jeden velmi pozoruhodný proces v imunitním systému bakterie, nesoucí zkratku CRISPR.

Technologii CRISPR si můžeme představit jako takové tajné agenty a buňky jako továrny, které mají za úkol vytvářet produkty dle plánu uloženého v DNA. Tajní a zcela nepozorovatelní agenti jsou schopni projít celou továrnou až do velícího střediska naší buněčné továrny, tam pozměnit jakýkoliv plán na výrobu produktu, a pak se nepozorovatelně doslova ztratit před očima.

CRISPR je považován za největší průlom v molekulární biologii v tomto století

Díky tomuto převratnému objevu se před námi otevírají možnosti, které v tuto chvíli dokáží naplnit nejednu mysl fanoušků sci-fi. CRISPR je vlastně taková zkratka pro molekulární sadu nástrojů, která vědcům umožňuje provádět přesné změny genetického kódu v živých organismech. To, co bylo dříve opravdu hodně složité, se dnes stalo až neuvěřitelně jednoduchým…

Použití technologie CRISPR je tak snadné, že jej může použít prakticky kterýkoli vědec s molekulárně biologickými zkušenostmi,“ (Jennifer Doudna, profesorka University of California v Berkeley, na soutěži Paul Ehrlich a Ludwig Darmstaedter v březnu 2016)

Léčba HIV či genetických onemocnění, sci-fi nebo realita? 

Již dnes na celém světě probíhají experimenty, kde se snažíme modifikovat DNA rostlin tak, aby byly schopné růst za použití méně vody, či v prostředí neustále se měnícího klimatu. Představme si kávové boby, které přirozeně nebudou obsahovat kofein, hypoalergenní oříšky anebo bezlepkovou pšenici. A to vše dnes již není sci-fi, to vše se už vyvíjí! Pojďme se ale spolu podívat dál. Co takhle otevřít možnosti v léčbě lidí? Mohli bychom vyléčit pacienty nakažené virem HIV? A co třeba léčba takzvaných genetických onemocnění?

„Kdybych Vám nabídnul technologii, naprosto nezávadnou, přesnou a především dostupnou, kterou bychom byli schopni Vaše nenarozené dítě zbavit jednou provždy všech poruch DNA, které závažným způsobem ohrožují jeho narození či vývoj po narození, kde můžeme jako příklad použít závažné srdeční vady, byli byste ochotni tuto technologii použít?“ (prof. RNDr. Vojtěch Adam, Ph.D., v proslovu na konferenci TEDxPrague v Praze dne 2. 11. 2019)

Ve Spojených státech na tuto otázku odpovědělo kladně více než sedmdesát procent respondentů. Jaká by byla vaše odpověď? V otázkách na využití této technologie můžeme pokračovat ještě mnohem dál, možná až za hranice naší představivosti.. Je možné na tyto otázky vůbec odpovědět, dokud nás někdo nepostaví před konkrétní situaci týkající se naší osoby či našich dětí?

Kam až genetické modifikace mohou zajít?

V roce 2018 se v Hongkongu konala konference, věnovaná technologii CRISPR, na které Dr. He JianKui přednesl svůj příspěvek na téma, které by se dalo s nadsázkou nazvat: Úspěšná modifikace lidského embrya až do narozeného dítěte. Ve svém experimentálním plánu se rozhodl modifikovat lidská embrya tak, aby narozené děti nebylo možné nakazit virem HIV.

Tento příspěvek dodnes způsobuje mnoho emocí a horlivých diskuzí, a to nejen ve vědecké sféře. Kam až modifikace mohou zajít? Co je etické,
a co už je naopak za hranicí?

„Není to ten nejsilnější, kdo přežije, ani ten nejinteligentnější, ale ten, kdo se dokáže nejlépe přizpůsobit.“ Charles Darwin

Svět se změnil a my se měníme, a to doslova, s ním. Nacházíme se v době revoluční evoluce, v době CRISPRové. Nezavírejme proto před touto technologií oči, je tu mezi námi, ať je náš názor na genetické modifikace jakýkoliv.