Bakalářské studium

Molekulární biologie a biotechnologie

Chceš dělat genetické modifikace, léčit rakovinu, změnit svět?

Pojď k nám na bakaláře!

Bloty, imuno, gelová elektroforéza? Nevadí, že tomu teď vůbec nerozumíš. My tě vším provedeme, ale hlavně tě vezmeme přímo do laboratoře. A po bakaláři už můžeš jít rovnou do praxe. 

Naučíš se pracovat s mikroskopy. Rukama i hlavou. Budeš se v laboratoři orientovat, mít osvojené návyky a celkový přehled, což ti výrazně vylepší pozici v profesním životě. Obrovská výhoda oproti „běžným teoretikům“. Pro co se v bakaláři nadchneš, na tom můžeš stavět v navazujícím magisterském studiu.

U nás najdeš tu nejmodernější laboratorní techniku. Už na bakaláři budeš pracovat s technologií CRISPR. Technologií, která skutečně hýbe světem. CRISPR je budoucnost, která během několika let bude součástí každé laboratoře i nemocnice. Ty se s ní můžeš seznámit už teď! 

Praxe už od bakaláře

Teorii ti samozřejmě také dáme, ale hlavní je u nás praktická výuka.

Malý počet studentů

Jsme malí a úzce vyprofilovaní. Budeme se ti skutečně věnovat.

Experimentální bakalářky

Každá práce je unikátní a reálně vychází z laboratoře.

 

Přemýšlíš o studiu u nás? Záznam z živého vysílání stojí opravdu za to. Dozvíš se, co zajímavého se naučíš, kterými směry tě výzkum může při tvém studiu zavést, nebo jaké je to být na stáži v zahraničí. Zajímá tě, jaké jsou u nás přijímačky? Jestli už při studiu můžeš navázat spolupráci s firmou? A jaké to je věnovat se vědě naplno a studovat třeba doktorát?
V tom případě není na co čekat
.

Klikni ZDE

Co z tebe může být?

Molekulární biolog, biochemik nebo mikrobiolog. Člen jakéhokoli vědecko-výzkumného ústavu nebo specializované klinické laboratoře. Můžeš pracovat v oblasti zemědělství, farmacie, potravinářství, šlechtitelství nebo péče o životní prostředí. 

 

Lenka Svobodová

„Vždycky jsem se chtěla stát členem výzkumného týmu, který může objevit něco, co změní svět a posune vědu o kus dál. Teď jsem jednou nohou jeho součástí. Splnil se mi sen, ve kterém chci pokračovat a jen se zdokonalovat. Ideálně už v průběhu studia, získat praxi a jednoho dne se třeba řadit mezi kapacity typu pana Vojtěcha Adama.

Lenka je studentka a ambasadorka oboru Molekulární biologie a biotechnologie. Ve svém výzkumu se zabývá léčbou rakoviny.

Máš nějaké otázky ohledně studia? 
Zajímá tě jaký je život na MENDELU? Jestli jsou zkoušky a studium na náročné? Nebo jestli tě opravdu něco naučíme, pustíme tě do laboratoře a budeš mít tak dostatek praxe pro tvoje budoucí zaměstnání?

V tom případě je ti Lenča plně k dispozici. Můžeš jí napsat sem @lenny.cka, a nebo třeba sem xsvobo23@mendelu.cz.

 

 

Navážeš zajímavou spolupráci a poznáš, jak to chodí v praxi

Onkologie, veterinární medicína nebo rostlinolékařství? Zažij Molekulární biologii v praxi. Při svém studiu budeš mít možnost navštívit firmy jako jsou BioVendor, TestLine nebo GeneProof. Navážeš spolupráci a získáš tak nepostradatelné kontakty pro své budoucí zaměstnání.

 

Co se u nás naučíš?

Během bakalářského studia ti předáme praktické znalosti genetických modifikací organismů. Zaměřujeme se na aplikovanou genetiku a molekulární biologii mikroorganismů, rostlin a živočichů, které můžeš využít v zemědělství, potravinářství, zdravotnictví nebo péči o životní prostředí. Velkou pozornost věnujeme praktickému ovládání nejmodernější laboratorní techniky a dovedností včetně moderních metod studia a editace genomu.

Chci podat přihlášku

Praktické informace:

Důležité termíny
1. kolo přijímacího řízení na akademický rok 2024/2025
Podávání přihlášek 4. 12. 2023 až 4. 4. 2024
Přijímací zkouška Přijetí na základě průměrného prospěchu na SŠ
Rozhodnutí o přijetí / nepřijetí do studia 27. – 31. 5. 2024
Zápis do studia 8. – 12. 7. 2024 (bude upřesněno)

Studium trvá standardně tři roky a je zakončené státní závěrečnou zkouškou.

Státní závěrečná zkouška se skládá z obhajoby práce a zkoušky ze tří předmětů.

  • Povinné předměty – Genetika a Molekulární biologie
  • Povinně volitelné – Anatomie a fyziologie rostlin, Anatomie a fyziologie zvířat, Biofyzika, Biochemie a Mikrobiologie

Podmínky přijetí

Co tě čeká za předměty?

Studijní plány se skládají z povinných a povinně volitelných předmětů, které odpovídají základním teoretickým disciplínám.

Pro představu malá ukázka:

  • Metody chemických analýz
  • Metody molekulární biologie proteinů
  • Metody molekulární genetiky
  • Mikrobiologie
  • Mikroskopické a zobrazovací metody
  • Cytologie
  • Evoluce a genetická diverzita
  • RNA technologie
  • Základy editace genomu

 

,,Posuneme tě k vysněnému povolání. Pojď k nám, bude tě to bavit!“

 

Chci podat přihlášku