Můj výzkum byl zaměřen na přípravu biosenzoru na detekci metylované DNA

2 Bře

Jedním ze studentských úspěchů tohoto roku je udělení zvláštní ceny poroty studentce Elišce Birgusové za účast o Cenu Karla Štulíka 2021, která se uděluje za studentskou vědeckou práci v oboru analytické chemie pod záštitou České společnosti chemické pro studenty z ČR a SR. Eliška toto ocenění získala za její vynikající závěrečnou práci na téma Elektrochemický biosenzor pro detekci metylace DNA a následnou perfektní prezentaci. 

Eliška Birgusová

Jaké to bylo pro tebe se zúčastnit Ceny Karla Štulíka? 

Pro mě to bylo hodně nové, protože jsem se mohla seznámit s tolika různými tématy analytické chemie a zároveň poznat odborníky v porotě. Za mě jsem byla velice překvapená, že jsem získala ocenění, protože letos bylo přihlášeno opravdu hodně studentů hlavně z velkých univerzit více zaměřených na chemii, a i kvalita příspěvků byla opravdu vysoká. Soutěž probíhala samozřejmě v online formě, což docela pomohlo na nervozitu, když člověk může prezentovat v domácích podmínkách.

Účastnila ses tam se svou bakalářskou prací, myslíš, že bys nám o ní mohla ve zkratce něco povědět? Co bylo tvým výzkumem? 

Můj výzkum byl zaměřen na přípravu biosenzoru na detekci metylované DNA, takže jsem vlastně  navrhla vhodnou modifikaci elektrody a optimalizovala metodu měření koncentrace metylované DNA. Jde vlastně o to, že ta metylace DNA je změnou na řetězci DNA (nikoliv uvnitř řetězce) a ona se vlastně v té DNA mění po celý život a je ovlivněna naší životosprávou, ale co je důležité i některými onemocněními (rakovina, diabetes II.). A nám šlo o to, abychom díky koncentraci metylované DNA mohli zjišťovat včasná stádia rakoviny, popřípadě jiných onemocnění.

Pokračuješ ve svém výzkumu i teď v navazujícím magisterském studiu?

V současné době na metylované DNA nepracuji, ale zůstala jsem u elektrochemie. Jako téma diplomové práce mám detekci organických kyselin ve víně pomocí elektrochemického senzoru, což zní možná široce, ale jde mi především o vývoj rychlého a levného stanovení především mléčné a jablečné kyseliny. Jinak se podílím i na jiných měřeních  v laboratoři.

Jak se ti vlastně v laboratořích ve Výzkumné skupině syntézy a chemické analýzy pracuje? 

Bez lidí ze skupiny by se ta práce nikdy neuskutečnila a rozhodně by neměla takovou kvalitu. Hodně mi s tím pomáhaly od Ing. Elišky Sedláčkové, která mě vlastně k biosenzorům přivedla, přes Ing. Zuzanu Bytešníkovou, Ph.D., která mi pomohla s nanočásticemi až po mého vedoucího RNDr. Lukáše Richteru, Ph.D.. Takže mě se v této skupině pracuje velmi dobře, a hlavně díky tomu už mám publikace, i úspěch v této soutěži. Přijde mi, že se hodně studentů bojí elektrochemie a moc si pod tím neumějí představit, ale jak se do toho člověk dostane, zjistí, že je to vlastně velmi krásný obor chemie a vůbec nic tak odstrašujícího.

Autor článku: Lenka Svobodová
Fotografie: Veronika Pavlačková